Beneficiile sportului asupra sănătății organismului

Beneficiile sportului asupra sănătății organismului

Sportul, sau mișcarea fizică, efectuată în mod regulat, are numeroase beneficii asupra sănătății mentale și fizice a organismului. Pentru adulți se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână.

Sportul crește durata de viață – chiar și cele mai mici structuri ale organismului nostru sunt influențate de practicarea cu regularitate a sportului. Specialiștii în domeniu au descoperit că persoanele care tind să facă mișcare foarte des și să ducă un stil de viață sănătos au lungimea telomerelor mai mare, telomerele fiind acele secțiuni de ADN, care protejează capetele cromozomilor în timpul diviziunii celulare, care, odată cu înaintarea în vârstă, devin tot mai scurți. Sportul, așadar, acționează în mod corespunzător și benefic asupra cromozomilor, respectiv asupra longevității vieții.

Sportul ajută la menținerea greutății sub control; statisticile arată că populația României tinde spre obezitate în ritm accelerat. Obezitatea reprezintă un important factor de risc cardiovascular. O oră de sport echilibrat de intensitate medie poate consuma între 500 și 2000 Kcalorii într-o singură zi, astfel că sportul poate preveni din tendința de îngrășare dar poate da înapoi si supraponderabilitatea.

Sportul menține sănătatea inimii – îmbătrânirea timpurie de organismului poate fi prevenită prin intermediul exercițiilor sportive regulate. Astfel, o activitate fizică regulată reduce din sânge nivelul de colesterol rău și trigliceride și crește fracția bună de colesterol. Odată cu sportul, vasele de sânge sunt mai sănătoase, flexibile, cu pereți elastici, iar circulația la nivelul organelor corpului se face fără dificultate. Sportul are doar beneficii, printre care amintim atât prevenirea formării plăcilor de grăsime pe pereții arterelor inimii, creierului, rinichilor, cât și îmbunătățirea nivelului de oxigenare și energie a întregului organism. Sportul tonifică inima, realizează vasodilatație la nivel cardiac îmbunătățind oxigenarea mușchiului inimii și scade riscul de infarct de miocard.

Sportul îmbunătățește funcția insulinei – insulina este un hormon implicat în controlul apetitului și a masei corporale și tocmai din acest motiv, exercițiile fizice vor îmbunătății funcția insulinei, combătând fenomenul rezistenței la insulină, întâlnit frecvent după vârsta de 30 de ani. Totodată, insulina crește asimilarea glucozei de către țesuturi și mușchi, bolile grave precum sindromul metabolic sau diabetul zaharat de tip 2, respectiv obezitatea, putând fi prevenite prin intermediul exercițiilor.

Sportul stimulează răspunsul sistemului imunitar – întărește imunitatea in mod constant si accentuat. Exercițiile fizice regulate cresc imunitatea organismului prin două modalități: eliminarea bacteriilor care ar putea duce la apariția răcelilor (și slăbirea sistemului imunitar) și stimularea producției mai multor anticorpi care să lupte împotriva infecțiilor.

Sportul crește în organism nivelul de endorfine – endorfinele sunt substanțe neurotransmițătoare, sintetizate în creier la nivelul hipofizei și hipotalamusului, având receptori în tot corpul. Mai mult decât atât, acestea au un rol foarte important în reglarea somnului, apetitului, metabolismului, stării de bine, sexualității, temperaturii corpului și imunității. Totodată, endorfinele mai sunt numite și hormonul fericirii, pe motiv că reglează starea de spirit, înlătură anxietatea, tensiunea nervoasă, stările de depresie și conduc spre o stare generală de bine. În ceea ce privește activitatea fizică, aceasta nu doar că are rolul de a crește nivelul endorfinelor din organism, ci reduce în corp și cantitatea de cortizol, cortizolul fiind un hormon al stresului.

Sportul ajută la creșterea funcțiilor mentale – în esență, sportul dezvoltă reacție, reflexie și rapiditate în gândire. Astfel, mișcarea asigură o bună circulație a sângelui la nivelul creierului, pompând mai mult oxigen, care activează mai multe proteine ce sintetizează celule nervoase noi. Sportul îmbunătățește oxigenarea creierului și consecutiv activitatea cerebrală, scăzând astfel riscul de boli psihice. Îmbunătățește concentrarea și atenția, și reduce stresul și depresia.

Sportul este benefic în dezvoltarea oaselor și a mușchilor. Exercițiile fizice moderate sunt esențiale pentru dezvoltarea și menținerea sănătoasă a mușchilor și a oaselor. Exercițiile fizice stimulează eliberarea unor hormoni care promovează absorbția aminoacizilor. Aceștia, la rândul lor, stimulează creșterea musculară și reduc întinderile musculare. Mai mult, sportul stimulează mineralizarea oaselor în cazul tinerilor și previne apariția osteoporozei odată cu trecerea anilor.

Sportul înseamnă așadar un stil de viață sănătos, un stil de viață care presupune, pe lângă acesta, și alte lucruri cum sunt: alimentație sănătoasă, evitarea fumatului și a consumului de băuturi alcoolice, respectarea orarului de somn, precum și controale medicale periodice.